Kuchnia to pomieszczenie, z którego korzystamy wyjątkowo często, więc powinna być ona przede wszystkim wygodna i funkcjonalna. W czasie jej urządzania trzeba zatem zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników, które pomogą ustrzec się popularnych błędów aranżacyjnych.
Od czego zacząć?
1.Możliwości przestrzeni

źródło: pphusprint.pl
Na początku należy przeanalizować, jakie możliwości daje nam kuchnia. Bierzemy zatem pod uwagę ilość miejsca do zagospodarowania, kształt wnętrza, ilość i rozmieszczenie okien oraz drzwi. Inaczej będziemy planować aranżację kuchni otwartej, a inaczej kuchni zamkniętej. Te czynniki pomogą jednak zaplanować zabudowę, rozmieszczenie blatów, mebli i sprzętów.
2.Możliwości finansowe
Planując aranżację kuchni trzeba również brać pod uwagę swoje możliwości finansowe. To wpłynie między innymi na wybór materiałów, z jakich zostaną wykonane meble, ale też akcesoria i sprzęty kuchenne. Poza tym nasze finanse wpłyną na decyzję dotyczącą kupna gotowych mebli lub wybrania mebli na zamówienie.
3.Osobiste potrzeby

źródło: funkcjonalnakuchnia.pl
Aranżując kuchnię należy też rozważyć, jakie mamy oczekiwania wobec tego pomieszczenia. Zupełnie inne warunki potrzebne będą wieloosobowej rodzinie, a inne osobie samotnej. Inną kuchnię urządzi dla siebie miłośnik gotowania i zapalony kucharz, a inną osoba, która właściwie prawie nie gotuje. Nasze upodobania i potrzeby wpłyną na sposób zagospodarowania przestrzeni, ilość szafek i półek do przechowywania produktów czy rodzaj sprzętów, ale także rozmieszczenie oświetlenia. Takie czynniki wpłyną bowiem na funkcjonalność wnętrza i nasza wygodę.
Jaki układ kuchni wybrać?
Kiedy ustalimy już powyższe kwestie, kolejną ważną sprawą będzie wybór układu kuchni. Celem głównym jest stworzenie przestrzeni, która będzie wygodna, praktyczna i bezpieczna. Trzeba stworzyć taki układ wnętrza, który sprawi, że prace związane z przygotowywaniem posiłków będą przebiegały sprawnie.

źródło: meblewroc.pl
Szczególnie ważne jest wyznaczenie trzech stref w kuchni – strefy przechowywania żywności, strefy zmywania i wstępnej obróbki potraw oraz strefy przygotowywania posiłków i gotowania. Każda z tych stref wymaga odpowiedniej zabudowy i odpowiedniego wyposażenia. Poszczególne strefy wyznaczają sprzęty – lodówka, zmywak i kuchenka lub płyta grzewcza. Pomiędzy nimi powinien znajdować się blat roboczy, a całość powinna opierać się na bazie trójkąta roboczego. Dzięki temu przygotowywania posiłków będzie wygodne – nie trzeba będzie biegać po kuchni bez sensu. Wszystkie czynności będą wykonywane po kolei w sposób płynny.
Your Commment